Testování ochranných oděvů na zařízení DuPont Arc-Man®

29. dubna uspořádala společnost DuPont praktické ukázky testování ochranných oděvů Nomex® na unikátním zkušebním zařízení Arc-Man®, které se nachází v blízkosti švýcarského města Lausanne. Semináře se zúčastnili výrobci a uživatelé ochranných oděvů z regionu střední Evropy včetně České republiky.

Zařízení Arc-Man® je jedinečné nejen svým technickým řešením, ale i tím, že ve světě je podobných laboratoří pouze několik. Arc-Man® umožňuje testovat sestavy tkanin a celé oděvy tak, že je vystaví působení elektrického oblouku pod proudem 8 kA, s dobou trvání 0,2 až 2 s. Uvolnění tepelné energie lze v takovém případě přirovnat k explozi. Při testu se pomocí kalorimetrů měří jak skutečná energie v místě oblouku, tak přenos tepla přes tkaninu. Následně je možné vyhodnotit předpokládaný vznik popálenin a hodnotu tepelné výkonnosti oblouku (tzv. ATPV), které by oděv odolal.

Podobnému nebezpečí mohou reálně čelit pracovníci při údržbě elektrických zařízení, v rozvodnách apod. Pokud dojde k výboji elektrického oblouku, ochranný oděv se nesmí roztrhnout, nesmí hořet a musí uživatele co nejlépe chránit proti přenosu tepla a vzniku popálenin. Z tohoto hlediska uživatelé dlouhodobě oceňují výhody oděvů vyrobených ze značkových tkanin DuPont™ Nomex®, které jsou trvale nehořlavé (bez následné chemické úpravy a bez ohledu na četnost praní), lehké a pohodlné na nošení, odolné a trvanlivé.

Pro bližší informace navštivte naše webové stránky: http://safespec.nomex.co.uk

nebo kontaktujte zástupce DuPont Protection Technologies: Jaroslav.Burger(zavináč)dupont.com