Úspěšné testování ochranných oděvů Nomex® na veletrhu Pyros

Nomex-1

Jak se na veletrh hasičů a záchranářů sluší a patří, přivezla letos firma DuPont na Pyros oheň, teplo a plameny. Na brněnském výstavišti jsme v rámci české premiéry představili unikátní zkušební zařízení Thermo-Man® pro testování ochranných oděvů odolných proti ohni.

Nomex-2
Nomex-3
Nomex-4

Ukázka tepelné odolnosti Thermo-Man®»

Ve dnech 21.-24. května měly stovky návštěvníků možnost podívat se na testy oděvů v “ohnivé komoře”. Zkušební kabina s figurínou disponuje 12 propanovými hořáky a simuluje tak realistické podmínky požáru, při kterém je oděv vystaven teplotě až 1000 °C. Tepelné snímače na figuríně pak umožňují vyhodnotit popáleniny, které by člověk za srovnatelných podmínek utrpěl.

Zákazníci z odvětví petrochemie, plynárenství a energetiky měli možnost otestovat si vlastní oděvy Nomex® a porovnat je s jinými materiály. Výsledky testů byly tak přesvědčivé, že se mnozí účastníci rozhodli odvézt si s sebou kromě zkušební zprávy i spálený vzorek, aby mohli odolnost oděvů Nomex® názorně demonstrovat pracovníkům ve svých firmách, kteří se na jejich ochranné vlastnosti spoléhají.

Na veletrhu jsme měli možnost uvítat návštěvníky nejen z České republiky a Slovenska, ale také z Maďarska, Polska, Litvy a Estonska. Vedle zástupců průmyslových společností samozřejmě Thermo-Man® zajímal hlavně profesionální a dobrovolné hasiče, kterým je veletrh Pyros určen především. Kromě ukázek testů špičkových ochranných oděvů firmy DEVA F-M. s.r.o., člena programu DuPont™ Nomex® Partner, si mohli hasiči otestovat například i deset let starý zásahový oblek, který vzhledem k trvalé nehořlavosti aramidové tkaniny příliš nezaostal za výsledky nových oděvů.

Tělo v plamenech. Jak se měří žáruvzdornost oděvů. Zde»

Další informace o ochranných oděvech DuPont:  http://dpp-europe.com